Pixajoy

Pixajoy

Klik-Klik

MARRIED

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

UMUR HAZIQ

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Derma lah Darah..

Assalamualaikum...

Tengahari kelmarin aku dengan beraninya telah mendermakan dara..... Ehh, derma dara....
 Gile apa nak derma dara..... Derma darah lah, berani x?? Haha... Sebenaqnya memang takut.. Tapi sebab tak pernah derma, nak try juga la.. Aku ni kan suka cuba benda baru.. Lagipon derma menderma ni kan amalan baik.... Dapat juga kita membantu orang yang perlukan darah ni, bangga rasa... :)


Derma darah ni berlangsung dekat Supermarket G-Mart Sumgai Petani, pada 15 April 2012.. Start dari kul 10 pagi sampai 5 petang.. Aku pi waktu rehat dengan Cik Mun, Nurul dan Abg Wan.. En Tunang tak dapat nak pi sebab ada khoje...Abg Wan ni darah jenis O, masuk ni dah 12 kali kot dia menderma... Peh.... Aku lak baru 1st time.... Takut oo tengok jarum tu... Errr......

Memula tu isi borang, daftar semua... Ramai juga orang waktu tu, buat buku derma darah apa semua... Lepas tu dah sudah aku pi kat tempat orang baring-baring untuk derma darah, pastu ada aunty merangkap nurse tu tanya "u nak cucuk belah mana? Kiri ke kanan?".. Aku dok blur-blur jawab "Err..... kiri..........Kot..". 
Terus kena baring dah atas kerusi tu, lepas tu aku tengok muka nurse tu macam tak confident jerk....... Seriau bebnor dah teman ni haa.... Dia gosok-gosok tangan aku dengan ubat apa tah, lepas tu spray ubat kebas kot.... Nampak dia keluarkan jarum, mak oii... besauu.... Aku terus tengok ke lain....Lepas tu rasa jarum tu masuk dan ngilu-ngilu sikit... Tak de lah sakit sangat, hehe... 

Aku tak ingat lak bapa minit masa yang di ambil, tapi rasa cam lama je.. Dalam hati ni bila nak stop, bila nak stop... Haha.. Lepas tu tengok dah penuh satu paket darah, relaks jap... Lepas tu nurse pon cakap ok, tangan ni jangan angkat berat-berat dalam masa lebih kurang 5 jam... Dia tanya ada pening ka?? Aku cakap tak... Tak rasa pening pon... Lepas tu siap dapat macam-macam lagi dari G-Mart....

Psstt : Darah aku jenis B positive, bulan 5 ni ada lagi kat  Central Square.. Kena tunggu 3 bulan baru leh derma lagi...

2 comments:

NOOR FATIN said...

saya xpenah derma darah lagi. huhu

Fatin Khadir said...

Try la derma tgok, tp serik rsa ritu sbb tgan lbam..Gnazz sgt, hehe...Pstu org ckap nnt bdan naik... Ntah la...X derma pn bdan naik ni.. Drma je la, dpat phala...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

=)

 BabyFetus Ticker